2010. augusztus 28., szombat

Emerica - Stay Gold


Úgy érzem szerencsésnek érezhetjük magunkat a többiekkel, hogy a világ-körüli premier bécsi állomásán láthattuk a filmet. A kiruccanásról és a körülményekről majd később írok.
A filmben külön szerepel saját résszel Heath Kirchart, Brandon Westgate, Bryan Herman, Marquis Preston, Kevin Long, Collin Provost, Jamie Tancowny, Aaron Suski, Braydon Szafranski, Justin Figueroa, Jerry Hsu, Leo Romero és végül de egyáltalán nem utolsó sorban Andrew Reynolds. Megpróbálom nem lelőni a poént azok kedvéért akik nem látták még a videót, és nem innen akarják megtudni legjobb trükköket, de aki mégsem innen szeretné megtudni a részleteket, az ne olvasson tovább.
Az első rész Heath Kirchart-é, még az intro előtt látható és egyfajta visszatekintés is korábbi részeinek legjobb trükkjeire. Állítólag az eredeti DVD-n csak az extrák között látható, de ezek után talán érthető is, hogy miért áll az eredeti plakáton háttal. Többek között a Mind Field és a The End-ből láthatóak benne a legjobb trükkjei, amiket kiegészít egy 1-2 percnyi új trükk. Az utolsó trükk után lazán beint, de az utolsó utáni trükkje valószínűleg mindenkit meg fog lepni. Rossz hír lehet sokaknak, hogy állítólag ezzel a részével Kirchart búcsút int a pro karriernek, és már csak magának fog deszkázni barátaival. Reméljük mégsem így lesz.
Ezután jön az intro, amit igazán jól eltaláltak, és Béla szakmában jártas, tanult deszkásként megjegyezte, hogy valószínűleg emiatt a rész miatt nyúlt ilyen hosszúra a film készítése.
Az első rész Brandon Westgate-é, amit szerintem senki sem fog csodálni miután meglátta. A hatalmas ollie-járól és stílusos 360 flipjéről ismert srác hihetetlen lendülettel és gyorsasággal deszkázik. Minden sorcijában úgy hajt, mint egy őrült és a lejtős sorcikban is hajt mindenhol, ahol mások valószínűleg fékeznének.
Bryan Herman részét egy végtelennek tűnő trükkel kezdi, majd következik egy kis laza iskolaudvari sorcizás. Gyakorlatilag minden létező trükkjét beadja a piknik asztalokon és felettük, majd eldurrant pár nehéz trükköt nagy lépcsőkről is, többek közt a nevével már majdnem egybefonódó nollie inward heel-t és hardflippet.
Marquis Preston-ról szerintem kevesen tudják ki is. Aki nem követi az Emerica oldalát nem nagyon ismerheti ezt a srácot. Éppen most került a Foundation amatőrjei közé, ami érthető is a részét nézve. Nagyon szépen csinálja a trükkjeit nagy lépcsőkön és korlátokon, legstílusosabb trükkjei közt a fs bigspin ami igazán látványos.
Következik Kevin "Spanky" Long aki sír egyet a része elején, persze csak a drámaiság kedvéért, vagy csak úgy viccből. Az ő részét nem csak street hanem tranny trükkök is alkotják amitől változatos a része, néhol minimálisan technikás, de mégsem viszi túlzásba.
Collin Provost megint egy olyan srác akiről eddig nem sok videót láthattunk, az element előző videójában volt része, de már Toy Machine csapatában hajt, ahová jobban is illik. Megalázza a betonparkokat, íveket, döntöttfalakat és ditcheket, ugyanakkor az is látható, hogy a street trükköket is nagyon küldi. Nagyon lazán és természetesen deszkázik, hogy már azt lehetne hinni, hogy poolozni egyszerű.
Jamie Tancowny-t már talán kevesebb embernek kell bemutatni a nem is olyan régi Zero Strange World videóban látható utolsó része után. Iszonyatos eséssel indítja a részét, amiről azt hittük, hogy meghalt, de legalább eltört a keze. Ehhez képest visszaszalad és egy háromszor durvább trükkbe tolja a korlátot. Hosszú korlátok és nagy lépcsők láthatóak az ő részében is, és olyan shifty switch heel-ek, amik talán még Sierra Fellers-ét is verik. Olyan lábtartással képes elkapni a trükkjeit, ami mindenki számára követendő példa lehetne, de nem hiszem, hogy sok ember képes lenne rá ilyen természetesen és könnyedén. Emericáék találtak neki egy olyan lépcsőt, amit szerintem senkinek nem jutna eszébe leolliezni, de ő mégis beadja.
Aaron Suski ismét kevés embernek lehet ismerős, pedig már régóta erősíti a Zoo York és az Emerica csapatát. Egyszerűen nem hallat magáról sokat, pedig már rengeteg videóban szerepelt. Deszkázásából kitűnik a nyújorki stílus, nem száll le nagy lépcsőket és 20 lépcsős korlátokat sem csúszik, mégis jó nézni a részét.
Braydon Szafranski része jön ezután, a "veszett pánk", aki élőben is annyira nagy arc mint amilyennek a filmeken tűnik. Néha masiniszta, néha pedig pincér ruhában nyomja a durvábbnál durvább trükköket, fs tail 270 és flip outokat, fs flipek meg egyéb nyalánkságokat.
Justin "Figgy" Figueroa következik, aki egyből a film premierje után pro lett a Bakernél, valószínűleg hihetetlenül kemény korlát trükkjei miatt. Nem csúszik összetett grindokat, egyszerűen csak a leghosszabb korlátokon nyomja őket, esetleg kinkeken vagy skatestoppereken át. Még át is nollie flippeli őket.
A következő rész fele csak esés. Lehet, hogy Jerry Hsu egész része nem esésekből áll, néha szórakoztató nézni, de van pár elég súlyos slam is, főleg ahol a fejét is odaveri. Amikor elindulnak a trükkjei, mindenki tátott szájjal nézi majd, ahogy majdnem minden trükkjét switchben küldi.
A videó egyik legdurvább részét Leo Romero tudhatja magáénak. Egyszerűen kegyetlenül kivégez minden útjába kerülő korlátot, leflippel minden lépcsőt. És a korlátokat nem csak lefelé csússza, hanem felfelé is. Annyi trükköt zsúfolt a részébe, hogy az igazi darálásnak tűnik. Mindenki láthatta már a címlapfotót amin felfelé csússza a 9 lépcsős korlátot, ez is benne van a részében, de az új Thrasheren lévő iszonyat smith-sze valószínűleg már a Brainwash-ba kerül.
Elértünk a videó csúcspontjához. Andrew Reynolds-ot nem hiába hívják "The Boss"-nak. 32 évésen olyan kitartással deszkázik mint a fiatal generáció, de olyan trükköket csinál mint senki más. Minden trükkje nagyon durva, semmi tölteléktrükk, csak színtiszta zúzás. Tőle is láthattuk már különböző magazinokban, ahogy a leghíresebb és legnagyobb lépcsőket alázza meg a legjobb trükkjeivel, többek közt a Walenberg bs flipje, a Carlsbad gap fakie fs flipje, vagy a párizsi nagy ötös lépcsőn kivitelezett bs heelje. Az utolsó trükknél nem hittünk a szemünknek, valószínűleg minden idők legdurvább trükkjei közé emelkedik, és nincs rá szó mennyire durva, érzékenyebbek talán el is sírják magukat, azt a helyet meg talán le is bonthatják, mert nem tudom elképzelni, hogy valaki ott még trükköt rak(de talán mégis). Megértem, hogy a Los Angelesi premieren miért tapsolta állva az egész közönség.
Jön a stáblista, amibe fonódik még egy kis montázs többek közt Templetonnal, Chris Sennel és Marisa del Santo-val valamint életképekkel.
A zenék nagyon jók, van pár zúzós szám, de leginkább jó kis rotyogós zenék.
Ez a film minden idők egyik legjobb videója az biztos, mind trükkök, mind a felvételek és az utómunka terén. Az előző film óta eltelt 7 év telt el, de mindenképp megérte ennyit várni, és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha teheti, vegye meg a DVD változatot amin rengeteg extra található, többek közt egy kis ismertető Reynolds részéhez, egy kis Templeton rész, flow és nemzetközi montázs.
Már elég sokat írtam, úgyhogy gyerünk nézzétek meg! STAY GOLD!